Home Školní jídelna
Aktuality


Provoz školní jídelny po otevření školy PDF Print E-mail
Written by Michaela Gronychová   
Friday, 29 May 2020 10:36
There are no translations available.

Školní jídelna může vařit dotovanou stravu pouze těm dětem a žákům, kteří se účastní vyučování ve škole. V jídelně se nemohou stravovat děti, které do školy nedochází, tedy např. žáci 2. stupně, nebo žáci 1. stupně, jejichž rodiče je vyučují doma. Pro ty připadá v úvahu pouze stravování formou doplňkové činnosti tj. oběd za plnou cenu s výdejem přes okénko.

Plná cena stravného pro děti ZŠ

7-10 let            54,- Kč

11-14 let          57,- Kč

15 a více let     60,- Kč

 

Konec školního roku 2019/2020

Vedoucí školní jídelny žádá všechny strávníky platící z bankovních účtů, aby ukončili platbu stravného!

Přeplatky

Přeplatky strávníkům platícím z účtů se vrací zpět na účet k 30.6.2020

Strávníci platící hotově si přeplatky mohou vyzvednout ve škole u prodejního okénka na chodbě u jídelny denně od 7:30 do 8:00 hodin a ve dnech:

9. - 10.6.2020 od 12:00 do 13:00 hodin

15. - 16.6.2020 od 12:00 do 13:00 hodin

17. - 18.6.2020 od 12:00 do 13:00 hodin

25. - 26.6.2020 od 12:00 do 13:00 hodin

 

 

 


Last Updated on Tuesday, 23 June 2020 07:34
 
Ceny stravného platné od 1.5.2020 PDF Print E-mail
Written by Michaela Gronychová   
Thursday, 07 May 2020 05:50
There are no translations available.

INFORMACE  ŠKOLNÍ  JÍDELNY

 

CENY STRAVNÉHO PLATNÉ OD 1.5.2020

Zařazení strávníků do věkových skupin je dáno dovršením věku v daném školním roce. Dle školního zákona 561/2004 Sb. § 24školní rok začíná 1. září a končí 31. srpna následujícího kalendářního roku.

 

Žáci

Cena stravného v hlavní  činnosti

Strava v době nemoci (vč. DPH)

Kategorie

Finanční norma (vč. DPH)

Cena celkem

3 - 6 let - přesnídávka

9,00 Kč

17,00 Kč

3 - 6 let - oběd

19,00 Kč

51,00 Kč

3 - 6 let - svačina

9,00 Kč

17,00 Kč

7 let - přesnídávka

9,00 Kč

17,00 Kč

7 let - oběd

22,00 Kč

54,00 Kč

7 let - svačina

9,00 Kč

17,00 Kč

7 - 10 let - oběd

22,00 Kč

54,00 Kč

11 - 14 let - oběd

25,00 Kč

57,00 Kč

nad 15 let - oběd

28,00 Kč

60,00 Kč

 

Oběd

Kategorie

Fin. norma        (vč. DPH)

Z toho FKSP

Prodejní cena      (vč. DPH)

Zaměstnanci

Zaměstnanci – na místě

32,00 Kč

12,00 Kč

18,00 Kč

Zaměstnanci

Zaměstnanci PC- s sebou

32,00 Kč

-

65,00 Kč

 

Svačina

Kategorie

Finanční norma (vč. DPH)

Cena celkem (vč. DPH)

Svačina - na místě

7 - 10 let

10,00 Kč

19,00 Kč

 

11 - 14 let

10,00 Kč

19,00 Kč

 

nad 15 let

10,00 Kč

19,00 Kč

 

Oběd

Kategorie

Finanční norma (vč. DPH)

Cena celkem (vč. DPH)

Cizí strávníci

Cizí strávníci - na místě

32,00 Kč

62,00 Kč

 

Cizí strávníci - s sebou

32,00 Kč

65,00 Kč

Cizí strávníci: děti

7-10let - na místě

22,00 Kč

52,00 Kč

 

7-10 let - s sebou

22,00 Kč

55,00 Kč

Cizí strávníci: děti

11-14 let - na místě

25,00 Kč

55,00 Kč

 

11-14 let - s sebou

25,00 Kč

58,00 Kč

Cizí strávníci: děti

15 a více let - na místě

28,00 Kč

58,00 Kč

 

15 a více let - s sebou

28,00 Kč

61,00 Kč

Cizí strávníci

Volby - na místě

46,00 Kč

84,00 Kč

 

Volby - s sebou

46,00 Kč

88,00 Kč

 

Last Updated on Tuesday, 23 June 2020 08:02
 
Uzavření školní jídelny PDF Print E-mail
Written by Michaela Gronychová   
Tuesday, 17 March 2020 08:55
There are no translations available.

Od 17.3. 2020 došlo k uzavření školní jídelny na dobu neurčitou,

z důvodu nepříznivého vývoje epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19.

Další informace budou na webových stránkách školy aktualizovány.

 
Den jódu PDF Print E-mail
Written by Michaela Gronychová   
Wednesday, 04 March 2020 09:22
There are no translations available.

Pojďte s námi oslavit DEN JÓDU

Kdy? V pátek 6.3.2020

Kde? Ve školní jídelně Ruda nad Moravou a v MŠ Ruda nad Moravou

Jak? Součástí celého menu je právě jód, a to v různých podobách.

Co se očekává od Vás?

Přijďte oblečeni v námořnických barvách ( bílé, modré nebo pruhované tričko ).

Dostatečné množství jódu pro organismus je nezbytné pro každého člověka, avšak zásadní důležitost má zejména v těhotenství a pro kojící ženy, v období vývoje lidského plodu, pro děti od narození do tří let a dále v období dospívání.

Od roku 1999 se v České republice šestého března slaví Den jódu.

Je takový svátek opravdu nutný a proč právě jód? Vždyť je to jen jeden z mnoha prvků, který naše tělo potřebuje. Proč se tedy mluví právě o něm?

 

Vliv jódu na tělo
V těle je jód nezbytnou stavební součástí hormonů štítné žlázy, které v buňkách regulují rychlost metabolismu (látkové přeměny). To se navenek projeví správnou mírou celkové životní energie. Pokud máte dostatek (tedy ani málo, ani moc) jódu, budete přiměřeně aktivní, vitální a myslící.
Jód má také zásadní roli v raném růstu a vývoji orgánů, zejména mozku, během těhotenství a po narození. Nedostatek jódu závažně poškozuje mozek. Důsledkem mohou být poruchy tělesného růstu a vývoje dítěte.
Výzkum ukázal, že nedostatek jódu se také může projevit mírnými či většími poruchami učení u školních dětí a snížením IQ o několik bodů. Jeho nedostatek může také nepříznivě ovlivnit imunitu a vznik některých nádorů.

 

Doporučená dávka jódu
Jód, podobně jako řada jiných zdravotně důležitých prvků, má určité optimální rozmezí denního příjmu. Je proto důležité, aby ho člověk neměl nedostatek, ale ani nadbytek.
Náš denní přísun jódu by měl odpovídat denní doporučené dávce, která činí pro:

  • Děti do 5 let – 90 mikrogramů
  • Děti od 6 do 12 let – 120 mikrogramů
  • Děti nad 12 let a dospělé – 150 mikrogramů
  • Těhotné a kojící ženy – 200 mikrogramů

Některé zdroje, které se odvolávají například na experty WHO (Světové zdravotnické organizace) se sídlem v Ženevě stanovují ještě mírně vyšší doporučené dávky spotřeby jódu.

 

Potraviny a jód
Jód je do těla přiváděn potravou. Přirozeným zdrojem jódu jsou mořské ryby a mořské řasy, z dalších potravin vaječný žloutek, mléko a některé minerální vody, např. Vincentka nebo Hanácká kyselka. Pro většinu lidí je nejčastějším zdrojem části denní potřebné dávky jódu jódovaná sůl.Avšak každou sůl i jódovanou je nutné používat pouze v nezbytném množství, protože zatěžuje organismus sodíkem. Dětem do jednoho roku proto pokrmy nesolíme vůbec.Velké množství potravin a nápojů, zejména pro děti, je proto jódem obohacováno. Tato skutečnost je na obalu těchto výrobků vyznačena.Jaké množství jódu může daná potravina obsahovat, určuje v ČR vyhláška ministerstva zdravotnictví (č. 53/2002 Sb).

 

Předávkování jódem

Trvalé užívání extrémně vysokých dávek jódu je jednou z příčin thyreotoxikózy. Tato nemoc je spojena s vysokou hladinou hormonů štítné žlázy, která vede k přehnané aktivitě, rychlým reflexům, stavům úzkosti a váhovému úbytku.
Proto potravní doplňky, minerální a multivitaminové přípravky obohacené jódem je nutné používat uváženě nejlépe po poradě s lékařem.

 

Zdravý způsob dávkování jódu
Jak tedy jód zařadit optimálně do stravy?

  • připravujte pokrmy z mořských ryb alespoň 1x týdně
  • používejte sůl s jódem
  • zařazujte do jídelníčku potraviny a nápoje obohacené jódem

Zdroj: https://www.jidelny.cz/show.aspx?id=672

https://www.zzmv.cz/den-jodu

 

Test znalostí o jódu

1. Pro funkci kterých orgánů je jód důležitý?

  • a) mozku
  • b) rozmnožovacích orgánů
  • c) svalů
  • d) všech tkání a orgánů

2. Které potraviny jsou nejvýznamnějším zdrojem jódu?

  • a) zelenina
  • b) pitná voda
  • c) mořské ryby
  • d) luštěniny

3. Patří Česká a Slovenská republika k zemím s dostatkem jódu?

  • a) ano
  • b) ne

4. Přidává se u nás jód a fluor do potravin?

  • a) ano
  • b) ne


5. Jestliže ano, do kterých?

  • a) mouka
  • b) sůl
  • c) sušené kojenecké mléko
  • d) rostlinné oleje
  • e) dětské ovocné přesnídávky
  • f) některé piškoty
  • g) některé nápoje


6. Máme jíst pokrmy z mořských ryb, jsou zdravé?

  • a) ano
  • b) ne


7. Jak často je máme jíst?

  • a) alespoň 2x týdně
  • b) alespoň 4x měsíčně
  • c) 1x za měsíc
  • d) vůbec


8. Solit máme

  • a) co nejméně
  • b) co nejvíce


9. Kterou sůl bychom si měli v obchodě koupit?

  • a) jakoukoliv
  • b) sůl s jódem
  • c) sůl s jódem a fluore

 

Správné odpovědi: 1a,b,c,d;  2c;  3b;  4a;  5b,c,e,f,g,;  6a;  7a;  8a;  9c;

zdroj: http://www.szu.cz/jod/jod.htm


 

Potraviny bohaté na jód

Mořské řasy

V přírodě se jód vyskytuje vázaný v horninách, z nichž se postupně vyplavuje srážkovou vodou a hromadí se v oceánech. Je různou měrou obsažen v potravinách rostlinného i živočišného původu.

Mořské řasy jsou rostliny žijící v oceánech a mořích.

Jsou skvělým zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů a navíc obsahují jen velmi málo kalorií.

Mořské řasy jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů jódu. Nicméně obsah jódu v nich značně závisí na tom, ze kterého místa pochází a také na způsobu jejich pěstování (růstu) a příprav.

Mezi tři nejoblíbenější druhy mořských řas patří kombu kelp, wakame a nori.

Kombu kelp je hnědá mořská řasa, která se prodává jako sušený produkt nebo ve formě prášku. Nejčastěji se používá při přípravě japonského vývaru s názvem Dashi. Řasa kombu kelp obsahuje zdaleka nejvíce jódu ze všech zkoumaných druhů mořských řas .

Wakame je další druh hnědých mořských řas, které jsou bohaté na jód. Mají trochu sladší chuť a nejčastěji se používají k přípravě polévky miso.

Nori je druh červených mořských řas. Na rozdíl od hnědých mořských řas, obsahuje podstatně méně jódu. Nori se často používá při výrobě suši (sushi).

 

Treska

Treska je druh mořské bílé ryby, která vyniká skvělou chutí a konzistencí masa.

Obsahuje poměrně málo tuku a kalorií, ale hodně živin a minerálů, včetně jódu .

Některé zdravotnické organizace tvrdí, že ryby s nejméně tučným masem obsahují největší množství jódu.

Jedna porce (85 gramů) tresky obsahuje zhruba 63-99 mikrogramů jódu, což odpovídá 42-66% denní doporučené dávky.

Množství jódu v tresce závisí na tom, zda se jedná o rybu chovanou na rybích farmách nebo rybu chycenou volně v přírodě a tak na místě, odkud treska pochází.

Shrnutí: Ryby s nižším obsahem tuků obsahují více jódu než tučné ryby. Například treska, jejíž maso je sušší a méně tučné, obsahuje až 66% denní doporučené dávky jódu.

 

Mléčné výrobky

Množství jódu v mléce a mléčných výrobcích se podstatně liší a závisí na tom, kolik jódu obsahuje krmivo pro krávy, ze kterých mléko pochází a také na tom, zda se při dojení používají desinfekční prostředky s obsahem jódu či nikoli .

1 sklenice (236 ml) mléka obsahuje 59 - 112% denní doporučené dávky jódu.

Jeden středně velký jogurt (236 ml) obsahuje zhruba 50% denní doporučené dávky jódu.

Jedním z nejbohatších zdrojů jódu je tvaroh. Ve 162 gramech tvarohu najdeme 65 mikrogramů jódu. Bohatým zdrojem jódu je také sýr čedar, který obsahuje 12 mikrogramů jódu na každých 28 gramů sýra.

Shrnutí: Obsah jódu v mléčných výrobcích se značně liší. I tak jsou ale mléko, jogurt a sýry bohatým zdrojem jódu.


Jodidovaná sůl

V České republice se jód přidává do soli, takže problém s jeho nedostatkem u nás prakticky neznáme. Na druhou stranu k nám ale přichází řada cizinců, kteří mohou trpět nedostatkem jódu. Někteří lidé si také kupují nejodidovanou sůl a i ti jsou pak ohroženi nedostatkem jódu.

Smyslem přidávání jódu do soli je prevence strumy (zvětšení štítné žlázy) z důvodu nedostatečné produkce jejích hormonů, což může vést k závažným zdravotním problémům .

Jedna čtvrtina kávové lžičky soli obsahuje zhruba 71 mikrogramů jódu, což je zhruba 47% denní doporučené dávky. Stačí tedy zhruba půl kávové lžičky denně pro uspokojení denní doporučené dávky jódu. V Čechách máme tendenci konzumovat více soli než je zdrávo, takže problém s nedostatkem jódu nehrozí. Vzhledem k obsahu sodíku v soli je ale třeba dávat pozor.

Ukazuje se totiž, že bychom měli denní příjem sodíku omezit z důvodu prevence a léčby hypertenze (vysokého krevního tlaku), který stojí za řadou onemocnění srdce a cév.

Na druhou stranu sůl zvyšuje krevní tlak jen u osob, které jsou na to citlivé, což je zhruba 25% populace.

Shrnutí: V České republice většina lidí používá jodidovanou sůl. Stačí jen půl kávové lžičky jodidované soli denně k tomu, abychom zabránili nedostatku jódu.

 

Krevety

Krevety jsou nízkokalorické na bílkoviny bohaté plody moře, které jsou také velmi dobrým zdrojem jódu.

Navíc krevety obsahují další důležité živiny, jako jsou vitamín B12, selen nebo fosfor.

Krevety a další plody moře jsou skvělým zdrojem jódu, protože do sebe přirozeně vstřebávají jód obsažený v mořské vodě.

V 75 gramech krevet najdeme zhruba 35 mikrogramů jódu, což představuje 23% denní doporučené dávky.

Shrnutí: Krevety jsou skvělým zdrojem bílkovin a obsahují řadu dalších živin, včetně jódu. V 75 gramech krevet najdeme asi 23% denní doporučené dávky jódu.


Tuňák

Tuňák je další nízkokalorickou rybou s vysokým obsahem bílkovin i jódu. Navíc je skvělý zdrojem draslíku, železa a vitamínů skupiny B.

Navíc obsahuje i hodně omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Ryby s vyšším obsahem tuku obvykle obsahují méně jódu. Protože tuňák je poměrně tučná ryba, obsahuje méně jódu než jiné ryby s méně tučným masem, jako je například treska.

I tak je ale tuňák poměrně dobrým zdrojem jódu, protože v jedné malé porci (75 g) se nachází 17 mikrogramů jódu, což odpovídá 11% denní doporučené dávky.

Shrnutí: Tuňák obsahuje méně jódu než jiné ryby se sušším (nízkotučným) masem, ale i tak je poměrně dobrým zdrojem tohoto minerálu. V 75 gramech tuňáka najdete zhruba 11% denní doporučené dávky jódu.

 

Vejce

Vejce jsou rovněž bohatým zdrojem jódu.

Jedno středně velké vejce obsahuje méně než 100 kalorií a je doslova nabité zdravými bílkovinami, tuky, vitamíny a minerály.

Většina živin (včetně jódu) se nachází ve vaječném žloutku.

Vaječný žloutek je skvělým zdrojem jódu, protože se přidává do kuřecího krmení. Vzhledem k tomu se obsah jódu ve vejcích značně liší, podle toho, čím byly slepice krmeny.

V průměru jedno velké vejce obsahuje 24 mikrogramů jódu, což představuje 16% denní doporučené dávky.

Shrnutí: Většina jódu ve vejcích se nachází ve žloutku. Jedno velké vejce průměrně obsahuje 16% denní doporučené dávky jódu.

 

Švestky

Sušené švestky jsou skvělým zdrojem jódu pro vegany. Pět středně velkých sušených švestek obsahuje 13 mikrogramů jódu, což odpovídá 9% denní doporučené dávky.

Sušené švestky jsou známým přírodním lékem na zácpu, protože obsahují hodně vlákniny a sorbitolu, což je druh cukerného alkoholu.

Sušené švestky obsahují řadu vitamínů a živin, včetně vitamínů K, A, draslíku a železa.

Díky svému nutričnímu profilu pomáhají švestky chránit před onemocněním srdce a cév, rakovinou tlustého střeva. Navíc pomáhají při hubnutí, protože snižují chuť k jídlu.

Shrnutí: Sušené švestky jsou bohatým zdrojem řady vitamínů a živin. Jsou skvělým zdrojem jódu zejména pro vegany. V pěti sušených švestkách se nachází 9% denní doporučené dávky jódu.

 

Zdroj: https://cs.medlicker.com/1385-jod-v-potravinach

 

 
Platba na měsíc BŘEZEN 2020 PDF Print E-mail
Written by Michaela Gronychová   
Friday, 14 February 2020 07:35
There are no translations available.

Doporučená platba na měsíc BŘEZEN 2020

( 22 stravovacích dnů )

1. stupeň svačiny...........  330- Kč obědy.............  484,- Kč celkem..........  814,- Kč

2. stupeň svačiny...........  330,- Kč obědy.............  550,- Kč celkem...…...  880,- Kč

3. stupeň svačiny...........  330,- Kč obědy.............  616,- Kč celkem..........  946,- Kč

Má-li být žák přihlášen od prvního dne nového měsíce, musí mít zaplaceno poslední den 28.2.2020 do 8:00 hodin!

Hotovostní platba: dokoupení stravy je možné každý den v době od 7:30 - 8:00 hodin a od 25. dne v měsíci od 14:00 - 14:30 hodin. Platby vyřizuje vedoucí školní jídelny u prodejního okénka na chodbě u jídelny.

Platby z účtu budou připsány a strava přihlášena podle došlých plateb.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>

Page 1 of 6